Saturday, May 12, 2012

DR. Norazamuddin Bin Omar

Salam kawan...

Hari ini aku akan menceritakan kepadamu tentang seorang sahabat seperjuanganku dalam dunia ilmu ini.
Susuk tubuhnya kecil, berkaca mata dan berpenampilan sederhana sejak kali pertama mengenalinya di Jordan dahulu. Minatnya pada ilmu memang terzahir sentiasa, bicaranya tenang dan bersahaja, rajin dan tekun, sanggup menggalas amanah dengan tabah dan sabar, beridentitikan agama adalah antara pencirian yang boleh aku kreditkan untuk sahabatku ini. Entah bagaimana aku boleh bersahabat dengannya, dia tatkala itu menuntut disebuah universiti di Amman, ibu kota Jordan sedangkan kami berada jauh 90km dimuara padang pasir yang sinonim dengan debu dan pasir sahara.

Perkenalan kami rasanya dibantu dengan kehadirannya selalu ke teratak ilmu Ustaz Aziz Hakim, salah seorang sahabat karibku yang segelandangan mencari sesuap ilmu dibalik deretan bangunan dan kehijauan taman dibumi ulamak di Syiria dahulu.Ust Aziz adalah senior dan rakan seNegeri yang berasal dari pahang ini juga amat cintakan ilmu.

Pertemuan atas dasar ilmu inilah yang mempereratkan hubungan kami.

Kedatangannya ke Mafraq seringkali bersama tape pengajian Dr Solah Abdul Fattah al Khalidiy yang menjadi Murabbi di Amman untuk kami sama2 mendengar dan bercerita mencari serakan mutiara ilmunya yang bergemerlapan. Kemanisannya kawan takkan dapat dilakarkan diatas kanvas putih sebegini, ianya persis keinginan untuk kembali memutarkan jam masa ke alam pengajian semula. Ianya sesuatu yang amat indah dan mengasyikkan.

Pertemuan kedua kami terjadi setelah kami sama2 dipostingkan ke Sabah dan terlibat dalam amanah memartabatkan bahasa arab dibumi dingin balutan bayu ini. Susuknya tetap sama walaupun telah bergelar ayah tika itu. Begitu juga perwatakan dan tutur kata hikmahnya memikat hati sang pendengar kuliah tetapnya di Masjid Negeri Sabah.

Percayalah kawan, sahabatku ini tetap seperti dahulu. Seorang yang terlalu mencintai ilmu dan kebaikan. Hidupnya takkan sempurna tanpa buku, sebuah laptop dan kuliah agama. Beliau percikan cahaya kebaikan yang disuluh untuk komuniti sekitarnya. Mungkin kerana itu jua beliau seringkali ditugaskan untuk menguruskan komuniti ulamak pelapis di negeri sabah ini bagi merencana perkembangan ilmu dan dakwahnya.

Hari ini kawan, dia bukan lagi sahabatku ....

Dia sudah menjadi seorang guru dan mentor tarbiah dan motivasi ilmu buatku. Dia sudah berjaya mencapai visi awalnya untuk bergelar Doktor setelah berjaya menyelesaikan tugasan PHDnya dengan cemerlang walaupun masih tetap berkhidmat di Sabah. Sesuatu yang membuatku amat terpukul malu, kerap kali aku dendangkan dalam hati ini, mana mungkin BAHASAWAN seperti aku (yakni mereka yang graduan dalam orientasi bahasa arab dan agama) mampu untuk menapak ke peringkat tertinggi dalam akademik dan agama dilubuk yang tidak memangkinkan diri untuk cabaran ilmu dan budaya bahasa agama ini. Aku tersilap rupanya. Dan sahabatku inilah yang berjaya membetulkan persepsi kacamataku yang salah ini.


Akirnya tahniah buatmu sahabatku, izinkan aku memanggilmu bukan lagi sebagai ustaz tapi sebagai DR. Norazamuddin Bin Umar.

Antara kalimah kesyukurannya yang menginspirasikan aku, tatapilah :

Alhamdulillah bersyukur ke hadrat Allah (s.w.t) kerana pada hari ini 24 April 2012 bersamaan 4 Jamadil Akhir 1433H lebih kurang jam 1035 pengerusi VIVA mengumumkan bahawa anda berjaya memperolehi Ijazah Doktor Falsafah.
Seperti yang pernah dinyatakan sebelum ini, hari Jumaat mempunyai keistikewaan dalam pengajian Ph.D saya. Saya mendaftar pada petang Jumaat 15 Ogos …membentangkan proposal juga pada hari Jumaat lebih kurang jam 12 tengahari, menyelesaikan penulisan akhir sebelum penyerahan tesis juga pada hari Jumaat 19 Ramadan bersamaan 19 0gos 2011 dan hari ini VIVA juga pada hari Jumaat.

Pemeriksaan tesis saya terdiri Dr.Wan Hassan dari UM, Dr.Abdul Rahman Cik dari UIA dan Dr.Azman dari Indonesia.


Firman Allah (s.w.t):
11. adapun nikmat Tuhanmu, maka hendaklah Engkau sebut-sebutkan (dan zahirkan) sebagai bersyukur kepadaNya. (Surah al-Duha)

Setinggi-tinggi kesyukuran Alhamdulillah-Thumma al-hamdulillah setelah melalui pelbagai rintangan dan cabaran, mencari bahan-bahan dalam dan luar negara, pengalaman menulis di pelbagai tempat…di rumah, di surau, di perpustakaan,,, membuat semakan terakhir dalam perjalanan flight Kota Kinabalu- Kuala Lumpur-Kuwait-Syria, perjalanan bas Syria-Jordan, kemudian perjalanan Jordan-Mesir, di Rawdah, masjid Nabawi, di teratak Wardah Syati’, Mekkah al-Mukarramah (sekarang sudah runtuh) dan akhirnya pada pagi Sabtu 17.5.2011 ana dapat menulis muqaddimah tesis di hadapan multazam sebelum salat subuh…
Terima kasih yang tidak terhingga kepada ibuku Jeriah binti Wahab yang dikasihi dan bapaku Umar bin Teh Ibrahim, guru al-Qur’anku yang pertama semoga Allah (s.w.t) mencucuri rahmat ke atas rohnya dan meletakkannya bersama orang soleh. Mereka berdua berjasa dalam membesar dan mendidikku.
Wahai Tuhan! Muliakan kedua-duanya dengan kelebihan-Mu dan rahmatilah mereka.
Pakaikan kepada ibuku pakaian keimanan dan keafiatan dengan rahmat-Mu.No comments:

Post a Comment