Tuesday, March 27, 2012

SMK Alma dan MTQ Peringkat Zon


Hey kawan,

Aku tak berdaya mencoret sesuatu yang berharga buat tatapan kalian, walaupun mindaku kadang2 mendesak untuk berkongsi sesuatu yang bersifat ilmiah tapi semangat dalamanku terasa lesu dihambat rutin. Cuma kini, aku terbius berkongsi khabarku kawan... ya khabar tentang aku sebenarnya sedang sibuk dengan aktiviti disekolahku.

Mencelah sehari cuti antara pasukan bertanding dalam bolasepak hari ini, sayangnya aku tidak boleh mencongak ceria dan santai.

Jumaat lepas adalah masa paling kritikal untuk kami guru pendidikan Islam di SMK Alma untuk menyiapkan kontinjen MTQ kami yang akan berlangsung Isnin 26 Mac. Sehari rehat yang ku congak untuk berehat dan bersantai sekejap rupanya terpaksa kubatalkan untuk terus merencanakan latihan intensif bagi waklil sekolah acara MTQ nanti.

Dengan rencana untuk menjadi pencabar terhebat di zon Bukit Mertajam ini kami mengumpulkan para pelajar yang terbaik dikalangan anak2 kampung yang biasa-biasa sahaja. Alah, sekolah kampong seperti kami manalah ada budak2 pintar berintelektual tinggi dengan self confidenty yang meyakinkan.

Teringat semasa aku mencari jalan mudah bertanya ketua panitia bahasa melayu untuk mengimport para pemidato dan pembahas sekolah yang terhebat untuk menyiapkan skuad syarahan MTQ kami. Tercengang aku bila mendapat jawapan yang umpama sebuah lelucon untukku, Sekolah kita ni Ustaz, sekolah budak2 kampung yang kuat bermain sahaja, nak cari mereka yang kuat berlari dan ponteng sekolah boleh la... kalau ustaz nak, ustaz kenalah cuba bina dan bentuk mereka supaya dapat mempelajari dan membuktikan sesuatu...., Jawapan yang sememangnya menutup jalan singkat aku untuk mempermudahkan strategi menyiapkan seorang calon syarahan yang baik.

Namun dalam litar jarak jauh yang terpaksa diambil, aku terpaksa mengambil yang terpaksa.

Mungkin dalam keterpaksaan ini ada keajaiban.

Kami menghantar peserta dalam semua kategori. 6 acaranya bermula tilawah lelaki dan perempuan, hafazan lelaki dan perempuan dan syarahan spontan lelaki dan perempuan.

Dan entah petanda apa yang berlaku dipagi pertandingan, ketika sesi pengundian, aku meminta setiap pelajarku memilih sendiri angka giliran masing2. Dan yang paling memeranjatkan kami, hamper kesemuanya mendapat cabutan angka bertuah SATU. Angka yang sememangnya paling tidak digemari oleh peserta mana2 pertandingan pun.

Kesemua pelajarku terperangkap dengan situasi ini, terbayang wajah kaget dan cemas diwajah mereka. Peserta hafazan lelaki dan perempuan mendapat angka giliran pertama, peserta syarahan lelaki dan perempuan juga mendapat angka satu, hanya peserta tilawah yang mampu memilih angka DUA dan TUJUH. Entah apalah signal yang akan terpatri dihujung oertandingan nanti.

Pantas aku mengumpul mereka, membawa mereka menerawang angkasa optimis dan berserah kepada Allah yang maha kuasa, setelah usaha dan doa kita curahkan untuk tujuan mulia ini, sekarang ... tiada guna kita menyerah kepada kejamnya nasib. Tapi aku mengajak mereka meneroka sisi positif angka SATU, kalian jangan bimbang dengan angka ini .. ia mungkin petunjuk untuk kita menang bergaya kali ini, dan ingat jika kita orang yang pertama memulakan acara, kita pasti takkan terasa tercabar dan merasa kerdil dan terganggu dengan persembahan pelajar yang sebelumnya, tapi... dalam masa yang sama, kitalah yang akan meletak tanda aras tertinggi dengan standard yang paling berkualiti untuk memberi keresahan kepada para peserta lain untuk mencabar prestij persembahan kita. Alhamdulillah, gelisah mereka mula kendur dan sinar ceria menyelubungi wajah kami.

Setealah berpecah ke venue pertandingan masing2, aku pula lah yang menjadi mangsa nasib angka SATU ini sebenarnya, terpaksalah aku pula yang menyonsong angin mengintai dan singgah antara venue yang ada untuk memantau dan melihat persembahan wakil2 sekolahku. Mereka bermula hamper serentak .... dan aku memilih untuk cuba memanfaatkan masa sebaik mungkin membahagi pendengaran ke setiap tempat pertandingan yang ada.

Akhirnya.... aku terduduk keletihan.

Usai pertandingan kami berkampung di surau SM Teknik Seberang Perai untuk mendengar keputusan.

Peserta yang berjaya ditempat pertama hingga ketiga akan terpilih ke pertandingan MTQ peringkat daerah pada 5 april nanti, jelas jawatankuasa penganjur membuka makluman untuk semua hadirin.

Dan tahukah kalian apa keputusan pertandingan MTQ kali ini. ?

Alhamdulillah, SMK Alma mendapat Johan dalam acara Tilawah Lelaki, Hafazan Perempuan , Syarahan Spontan Lelaki dan Tempat Kedua untuk Syarahan Perempuan dan Ketiga bagi Hafazan Lelaki. Hanya satu acara yang kami tidak mampu mencetak kemenangan iaitu dalam acara Tilawah Perempuan sahaja.

Dan sememangnya itulah nikmat Allah yang perlu disyukuri.

Namun aku mencongak lagi rutin jadualku yang makin berserabut dan bertambah beban.

No comments:

Post a Comment