Tuesday, September 14, 2010

Sinar Syawal - Berakhirnya Kemelut Diraja Kelantan

Setinggi tahniah dan junjung Kasih diucapkan kepada Yang Maha Mulia Tuanku Muhammad Faris Petra Ibni Sultan Ismail Petra atas pemasyhuran baginda sebagai Sultan Kelantan yang baharu berkuat kuasa semalam.

Perlantikan ini sememangnya dinanti-nantikan oleh seluruh rakyat Kelantan bagi mengakhiri episod penuh polemik ala drama swasta di antara institusi kesultanan beraja yang tertua di Malaysia ini.Tahniah juga kepada Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat kerana mendapat Sultan baharu yang sudah tentu memberi sinar baharu kepada pembangunan negeri Kelantan. Pemasyhuran ini mampu memberi semangat baharu kepada pemerintah untuk menjanjikan keselesaan kepada rakyat tanpa mengira agama dan bangsa.

Seterusnya tahniah kepada seluruh rakyat Kelantan kerana kalian telah mendapat Sultan yang berjiwa rakyat yang pastinya dekat di hati rakyat.

Atas kurniaan Allah ini, rakyat sepatutnya berdoa kepada Allah agar Sultan Kelantan diberi petunjuk dan pimpinan untuk mentadbir Kelantan berdasarkan roh Islam.

Sejak Sultan Ismail Petra gering lebih setahun negeri Kelantan dilanda pelbagai ujian dan fitnah yang boleh menjatuhkan nama baik institusi kesultanan Kelantan, sekali gus menggugat kesetabilan kerajaan Kelantan pimpinan Datuk Nik Aziz.

Dalam keadaan itu, wajar pimpinan baharu dilantik. Oleh sebab itu Tengku Faris menggunakan Artikel 23A, undang-undang perlembagaan tubuh kerajaan Kelantan (bahagian kedua) untuk menduduki takhta negeri.

Undang-undang itu menyatakan seorang pengganti hendaklah dipilih dan dilantik oleh Majlis Perajaan Negeri untuk menjadi Raja, jika mereka berpendapat bahawa Raja yang ada mempunyai apa-apa kecacatan yang besar dan berat yang menyalahi sifat-sifat Raja, yang tidak dibenarkan oleh hukum Syarak untuk menjadi Raja.

Ramai yang menyebut alangkah indahnya jika kita mendapat pemimpin berjiwa rakyat, maka keprihatinannya pasti terserlah dan memberi fokus pada kehendak rakyat marhaen terbanyak.

Tapi sebenarnya yang ingin kita cari sesungguhnya ialah para pemimpin berJIWA HAMBA, yang tahu menunduk dan patuh pada TUHAN PENCIPTA, mampu berlaku adil mengkagumi SANG PENGUASA dan tahu batasan kuasa pada SANG PEMERINTAH sebenarnya walau dimana sahaja dia berada.

Moga kita mampu menjiwai WATAK KEHAMBAAN sebagai permohonan kudus RASUL tercinta semasa sesi munajat malamnya penuh pengabdian.

No comments:

Post a Comment