Friday, December 16, 2011

Memanfaatkan BAHASA ZAMAN
Bahasa Zaman - Istilah yang saya cedok seputar pembacaan saya menelusuri fikrah beberapa orang penulis versatile Islam kini antaranya Ustaz Ridhuan Mohd Nor, Pahroul Mohd Joui, Hilal Asyraf , Zul Ramli, Ust Hasrizal Jamil dan ramai lagi.

Mereka mengutarakan keperluan mendesak untuk memugar kebijaksaan daie dalam mengorak acuan dakwah agar lebih berkesan dan memberi impak kepada mad'ue sasaran dengan memanfaatkan kehendak dan kebiasaan mereka dengan sebaiknya.

Jika masyarakat berminat dengan hiburan dan filem, perlu ada keupayaan para duat yang berganding bahu membelah kebobrokan nilai yang ada untuk dijernihkan supaya menjadi lebih baik dan bersih. Sikap kebersamaan dan saling membahu ini sangat perlu untuk melunaskan tanggungjawab dan amanah dakwah yang berlambak menuntut solusinya saban masa.

Jika mereka meminati sukan, maka para duat islam juga perlu berkemahiran dengan skill riadhah ini agar tidak rendah dipandang remeh para remaja disamping tangguh menampilkan watak islami dalam setiap lapangan sukan yang diceburi. Kini, bukan asing lagi antara program wajib anjur disurau dan masjid ialah program futsal dan badminton yang menuntaskan ukhuwwah dan budaya sihat yang bukan sedikit.

Diperkarangan kawasan saya ini, saya dapati ada satu masjid yang menganjurkan Jogging berbasikal setiap hari minggu untuk melebarkan rasa kebersamaan dan pemupukan nilai islam ini agar terus istiqamah.

..............................................

Saya cukup memuji sahabat ini , pendekatan tangguh ini yang sering diutarakan al Fadhil Ustaz Nasaruddin Tantawi yang dulunya dipandang sebelah mata dengan jubah dan serbannya, mampukah dia menggalas tugasan memimpin dan mencetak massa yang lebih islamik dan terbuka kefahamannya.

Melalui ulasan santai diblognya yang sudah tersohor untuk diperkenalkan, beliau menggunakan bahasa zaman ini tepat pada masa dan sasarannya :

Mari kita tanggapi hikmah dan ibrahnya :


ULANGTAHUN KEDUA ANGRY BIRDS: PEMINAT DISERU CONTOHI SEMANGAT PERJUANGAN MENENTANG KEZALIMAN

1. Bersempena ulang tahun kedua Angry Birds pada 11 Disember, Pemuda PAS menyeru peminat permainan Angry Birds di Malaysia mencontohi semangat juang yang ditunjukkan oleh ‘burung-burung yang marah’ terhadap ‘si pencuri’ dan mengajak setiap warganegara yang prihatin menghapuskan budaya korupsi dan pecah amanah di kalangan pemimpin.

2. Berdasarkan laporan berita TheMalaysianInsider yang menyatakan ‘Angry Birds’ adalah salah satu daripada carian Google paling popular di kalangan rakyat Malaysia, Pemuda PAS memuji kreativiti pereka permainan Angry Birds, Rovio Mobile, yang berjaya memecah rekod tertinggi di dalam sejarah permainan video dengan jumlah muat turun melebihi 500 juta, hasil idea permainan yang santai, interaktif, dan mempunyai makna tersendiri.

3. Pengarah Institut Polisi Studi Pemuda PAS, Mohd Syahir Sulaiman, menyifatkan permainan Angry Birds memberi inspirasi perjuangan mempertahankan hak. “Angry Birds secara kreatif dan penuh tekad berusaha mendapatkan kembali telur mereka yang dicuri.


Pada setiap peringkat, Angry Birds perlu meningkatkan keupayaan untuk memecahkan tembok dan helah oleh si pencuri untuk berselindung. Ini mengajar kita TIGA perkara iaitu;

i. rakyat perlu bangkit menentang kezaliman
ii. pencuri akan ditentang
iii. pihak yang benar pasti akan mengalahkan pihak yang salah”.

4. Ketua Pemuda PAS, Ustaz Nasrudin Hasan turut menyifatkan Angry Birds mengajar rakyat agar bangkit berjuang menghapuskan kezaliman. “Slogan ‘Jangan Curi !!’ adalah simbol kemarahan rakyat terhadap EMPAT pengkhianatan pemimpin terhadap rakyat di Malaysia iaitu;

i. penafian hak rakyat Kelantan terhadap royalti petroleum

ii. penyelewengan Felda dan langkah penyenaraian Felda Global Ventures yang menggadai nasib
peneroka

iii. keraguan daftar pemilih oleh SPR sebagaimana didedahkan oleh Pemuda PAS

iv. kontroversi projek National Feedlot Centre bernilai RM250 juta sebagaimana dilapor Ketua
Auditor Negara".

5. Ketua Pemuda PAS, Ustaz Nasrudin Hasan turut menyeru rakyat Malaysia menyemai budaya integriti dan ketelusan di dalam negara dengan memilih pemimpin beramanah yang ditawar oleh PAS dan Pakatan Rakyat pada PRU yang akan datang.

Disediakan oleh:

Mohd Syahir Sulaiman
Pengarah, Institut Polisi Studi, Dewan Pemuda PAS Malaysia

No comments:

Post a Comment