Friday, May 28, 2010

Dialog Antara Agama (2)

Sekadar Jawapan (Siri 2)

7) Orang Sikh Punjabi bertanya, “Kenapa Islam perlu potong rambut? Bukankah rambut itu anugerah Tuhan yang perlu disimpan? Kita jawab dengan soalan ini, “Kuku juga anugerah Tuhan, kenapa orang Sikh Punjabi potong kuku?”

8) Sami Budha vegetarian bertanya, “Kenapa Islam suruh bunuh binatang untuk dimakan? Bukankah zalim namanya itu kerana bunuh hidupan bernyawa?” Sains telah buktikan, sayur dan pokok turut ada nyawa. Malah, apabila kita basuh tangan pun, ada banyak nyawa kuman yang kita bunuh. Itu tidak kejam? Bila kita bunuh (sembelih sebenarnya) satu ekor lembu, sebenarnya kita telah selamatkan banyak nyawa manusia.

9) Sami Budha menjawab, "Bunuh sayur dosa kecil sebab sayur kurang deria, bunuh binatang dosa besar" Kita jawab seperti ini, “Habis tu, kita cuma berdosa kecil sahajalah jika bunuh orang yang pekak, buta, bisu hanya kerana dia tidak ada deria?” Jangan membunuh sembarangan!

10) Sami Budha menjawab lagi "Jika kita bunuh sayur, sayur akan tumbuh balik"
Kita jawab lagi "Habis tu, awak makanlah ekor cicak kerana ekor cicak akan tumbuh semula selepas putus" Jangan cuba di rumah! Menjengkelkan!

11) Sami Budha berkata lagi, "Makan binatang akan dapat banyak penyakit"
Kita jawab, "Penyakit datang kerana kita makan banyak. Bukan kerana makan binatang. Allah suruh makan secara sederhana. Lagipun, Allah dah beri gigi taring dan gigi kacip untuk manusia makan binatang dan sayuran. Alah, tembakau dan dadah pun dari tumbuhan jugakan? Lagi besar penyakitnyakan? Lembu yang ragut rumput hari-hari pun boleh jadi lembu gila. Sebenarnya, tak kisah pun kalau kita tak nak makan daging, tapi janganlah cakap haram apa yang telah Allah halalkan untuk kita.

12) Bukankah khinzir itu ciptaan Allah, kenapa orang Islam tak makan babi? Jawapannya mudah, “Sebab bukan semua ciptaan Allah adalah untuk dimakan.”

13) Islam cakap Hindu sembah berhala tetapi Islam hari-hari sembah Ka’abah. Islam bukan sembah Ka’abah, tapi Ka’abah itu adalah Kiblat untuk satukan umat. Dalam Islam dah sebut, siapa sembah Ka’abah akan masuk neraka kerana Islam Sembah Allah. Ka’abah cuma kiblat. Perlu tahu bezakan. Bukti, orang yang sembah berhala tidak akan pijak berhala, tapi orang Islam pijak Kaabah untuk melaungkan azan. Orang Hindi tak akan pijak gambar berhala tapi orang Islam hari-hari pijak gambar Ka’abah (sejadah). Jika ada gambar Ka’abah diletak di KLCC, orang Islam tetap solat menghadap Ka’abah di Mekah kerana itu kiblat kita untuk sembah Allah. Bukan sembah Kaabah!

14) Kenapa perlu ikut Nabi Muhammad saw kerana nabi dan rasul sebelum baginda kan betul juga? Nabi sebelum Nabi Muhammad saw diutus untuk kaum dan zaman tertentu sahaja. Sedangkan Nabi Muhammad saw diutus untuk semua kaum dan sepanjang zaman.

Segala persoalan yang nyatakan di atas, sebenarnya memang benar-benar ditanya oleh orang bukan Islam secara spontan kepada orang Islam. Mereka bertanya bukan kerana hendak tahu, tapi kerana hendak membuatkan orang Islam yang ilmu hanya ala kadar berasa was-was dengan Islam dan akhirnya orang Islam akan berasa was-was dengan agama yang dianutinya. Hadapi serangan kuffar tanpa sebarang rasa gentar!

No comments:

Post a Comment