Friday, May 28, 2010

Dialog Antara Agama

Tertarik saya dengan beberapa persoalan berkaitan agama disini. ianya saya petik dari blog sahabat dan kenalan lama saya di UMS sabah dahulu saudara Mursidi Amat, ianya boleh dilayari di blognya musliminmukhlisin.blogspot.

Kebijaksanaan dan hikmah sentiasa diperlukan bilatiba masanya.

Kekadang soalan tidak perlu dijawab, kekadang soalan lebih bijak dijawab dengan soalan, kekadang soalan patut dijawab dengan loyar buruk dan kekadang juga lebih baik diberi penampar.

Namun hidup ini akan terus diselebungi dengan soalan.

Carilah kebaikan dalam soalan2 ini dan jawapannya. Teruskan membaca.

Salam wasilah ukhuwah fillah.

Golongan kafir selalu mempersoalkan hakikat kebenaran Islam. Walhal kelompangan agama mereka terdedah melalui kedangkalan ilmu para penganutnya. Sewaktu Nabi Muhammad saw wafat, telah disempurnakan agamamu (Islam). Semua persoalan akan ada jawapannya, hanya ilmu di dada penentu jawapan apa yang perlu diberi.

1) Nama Nabi Isa as disebut 25 kali dalam Al-Quran, tetapi berapa kali nama Nabi Muhammad saw disebut dalam Al-Quran? Nama Nabi Muhammad saw hanya disebut lima kali sahaja di dalam Al-Quran. Mengapa? Hal ini kerana Al-Quran diwahyukan pada Nabi Muhammad saw, sebab itu nama Nabi Muhammad saw jarang disebut. Al-Quran diturunkan bukan semata-mata untuk mempaparkan kisah Nabi Muhammad saw tapi adalah sebagai panduan perjalanan hidup umat Islam.

2) Nama Nabi Isa disebut lagi banyak dari nama Nabi Muhammad saw dalam Al-Quran, tentu sahaja Nabi Isa lebih hebatkan? Soalan sebaliknya, dalam Bible, nama syaitan lebih banyak dari nama Nabi Isa, jadi siapa lagi hebat? Syaitan @ Nabi Isa? Sebenarnya Allah tidak bezakan tentang kehebatan para nabi dan rasul-Nya. Walau bagaimanapun, Allah Maha mengetahuinya.

3) Islam percaya Nabi Isa as diangkat ke langit, sedangkan Nabi Muhammad saw wafat. Jadi, bila Nabi Isa as dibawa ke langit, tentu sahaja nabi Isa itu Tuhan kan? Di dunia yang fana ini, hanya Nasrani (Kristian) sahaja yang telah salah anggap tentang nabi yang diutuskan kepadanya sebagai Tuhan (Nabi Isa). Sedangkan, dalam Bible juga yang ada menyatakan bahawa Jesus (Nabi Isa) berkata "siapa yang taat pada Allah akan masuk Syurga, siapa yang menganggap Jesus sebagai tuhan akan masuk neraka.

4) Dalam Islam, Nabi Muhammad saw adalah Nabi terakhir. Tapi, pada akhir zaman nanti Nabi Isa as akan turun. Kenapa tidak dikatakan Nabi Isa as yang terakhir? Nabi Muhammad saw adalah nabi terakhir berdasarkan tahun kelahirannya. Analogi mudah, jika anak bongsu meninggal dunia, sedangkan anak sulong masih hidup, hakikat yang tidak akan berubah ialah anak sulong tetap sulong.

5) Nabi Isa as disembah sebagai anak Tuhan kerana dianggap mulia sebab lahir tanpa bapa.Kita jawab seperti ini, “antara ibu dan anak, mana yang lagi mulia? Tentu ibu kan? Jadi, kenapa orang Kristian tidak sembah Mariam saja? Bukankah Mariam ibu, tentu lagi mulia. Nabi Adam juga lahir tanpa bapa, malah tanpa ibu juga merupakan manusia pertama, kenapa tidak disembah Adam sahaja?”
Jawapan lengkap ada dalam Surah Imran : 59.

6) Jika baca tafsir, Allah berfirman sekejap guna 'Aku', sekejap guna 'Kami' Kenapa?
'Kami' kan lambang 'Tuhan + Mariam + Anak Tuhan (Isa)'? Al-Quran diturunkan dalam bahasa Arab, 'aku' kata jamaknya 'kami' yang menggambarkan tentang 'Allah dan keagungan-Nya' . Tengok sahaja Queen Elizebeth ketika bertitah, beliau guna 'We' bukan ' I '.

No comments:

Post a Comment