Wednesday, January 27, 2010

Doa untuk Perubahan

Tanggal 28 Januari terpilih sebagai satu momentum baru kearah penghayatan misi perubahan.

Di dunia serba baru ini, panitia dan persatuan islam kami menganjurkan sambutan Maal Hijrah untuk semua warga muslim di sekolah.

Mungkin ianya agak terlewat dari tarikh kebiasaaan biasa.

Namun ianya belum terlewat bagi sesiapa pun untuk menerima mesej Hijrah.

Berubahlah untuk menjadi hamba Allah yang lebih baik.

Di kejauhan malam, saya sempat mengedit doa ini untuk bersama warga sekolah merafak permohonan buat yang maha esa.

Akan dibacakan oleh seorang pelajar saya,Akeef... pesan saya mintalah dengan penuh pengharapan dan keinginan.

Nescaya allah akan perkenankan.

YA ALLAH YA RAHMAN YA RAHIM

KAMI BERMOHON KEPADA MU PADA PAGI YANG MULIA INI, YA ALLAH BERKATIKANLAH PROGRAM MAAL HIJRAH YANG KAMI ANJURKAN PADA HARI INI, JADIKANLAH IA PROGRAM YANG BERJAYA MENDIDIK HATI-HATI KAMI, MEMBERI INSPIRASI KEPADA PERUBAHAN DIRI KAMI KE ARAH YANG LEBIH BAIK, SEBAGAIMANA KAMI MENGHARAPKAN IANYA DAPAT BERJALAN LANCAR DAN TERSUSUN DENGAN PERKENAN DAN REDHA MU TUHAN.

YA ALLAH, PERMUDAHKANLAH SEGALA URUSAN KAMI DGN KUDRAT DAN KEAGUNGANMU, KURNIAKANLAH KECEMERLANGAN DAN KEJAYAAN PADA KAMI DALAM SEMUA URUSAN KEHIDUPAN KAMI, TABAHKANLAH JIWA-JIWA KAMI DALAM MENGHADAPI CABARAN HIDUP INI, TANAMKANLAH PADA HATI-HATI KAMI.. SEMANGAT JUANG DAN AZAM YANG TINGGI UNTUK MENDEPANI SEGALA PERSAINGAN DALAM KEJOHANAN INI.BERIKANLAH KAMI KESUNGGUHAN DAN KETEKUNAN , BERIKANLAH KAMI SEMANGAT GEMILANG UNTUK TERUS BERJAYA DALAM SEGENAP LAPANGAN HIDUP KAMI…SAMADA DI BIDANG SUKAN, KEMASYARAKATAN MAHUPUN AKADEMIK DI DUNIA MAHUPUN DI AKHIRAT.

YA ALLAH … BERIKANLAH KESIHATAN PADA TUBUH BADAN KAMI, BERIKANLAH KEKUATAN PADA PENDENGARAN KAMI, BERIKNLAH KESIHATAN PADA PENGLIHATAN KAMI DAN LINDUNGKANLAH KAMI DARI SEGALA BENCANA DAN KEMALANGAN.

YA ALLAH JADIKANLAH KAMI ORANG YANG SUKA MENDENGAR KEBAIKAN DAN TERUS MENGAMALKANNYA, DAN JADIKANLAH KAMI ORANG YANG MENGETAHUI KEBURUKAN DAN TERUS MENJAUHINYA.

YA ALLAH BERIKANLAH KECEMERLANGAN YANG BERTERUSAN DAN KESEJAHTERAAN BAGI SEKOLAH KAMI… BERIKANLAH KESIHATAN DAN KESEJAHTERAAN BAGI BARISAN PENTADBIR KAMI DAN KELUARGANYA, GURU – GURU KAMI, KEDUA IBU BAPA YANG SENTIASA SETIA MEMBANTU KAMI SERTA RAKAN-RAKAN SEPERJUANGAN KAMI SEKALIAN.

YA ALLAH KURNIAKANLAH KEPADA KAMI KEKAYAAN ILMU PENGETAHUAN DAN HIASILAH DIRI KAMI DENGAN SIFAT LEMAH LEMBUT YANG PENUH KESANTUNAN, MULIAKANLAH KAMI DENGAN KETAKWAAN DAN SEMPURNAKANLAH KEINDAHAN DIRI KAMI DENGAN KESEHITAN YANG BAIK.

YA ALLAH , JADIKANLAH PROGRAM KAMI PADA KALI INI, SATU PERTEMUAN YANG BAIK DAN BERMANFAAT, DAN JADIKANLAH PERPISAHAN KAMI NANTI SATU KESUDAHAN YANG BAIK DAN PERPISAHAN YANG ENGKAU BERKATI.

No comments:

Post a Comment